1. A húst 2-3 cm-es kockákra vágjuk.
2. A hagymákat apróra vágjuk, a zsírban megfonnyasztjuk, ezután a tűzről levéve a nem túl forró hagymás zsírban a fűszerpaprikát gyorsan elkeverjük, rátesszük a húst, megsózzuk, borsozzuk és tovább pörköljük.
3. A hús levet fog engedni, de ha mégsem, akkor kevés vizet öntsünk alá, fűszerezzük őrölt köménnyel és időnként megkeverve fedő alatt, mérsékelt tűzön pároljuk. Ha a levét elfőtte, mindig csak kevés vizet öntsünk alá, hogy a hús ne főjön, hanem rövid lében, szinte zsírjában pörkölődjék. Ellenőrizzük sűrűn a levét, mert ha teljesen elfő, odaéghet.
4. Ha a hús puhulni kezd hozzáadjuk a zöldpaprikát, a paradicsomot és az áfonyadzsemet, majd tovább főzzük.
5. Amikor már teljesen omlós a hús, hozzáadjuk a felszeletelt vargánya gombát, adjuk hozzá az aszalt áfonyát, majd főzzük, amíg besűrűsödik a pörkölt leve.
6. Végül a borral állítsuk be ízlés szerint a szaft sűrűségét. Forraljuk 1-2 percig.
7. A galuskához lisztet szitálunk egy keverőtálba, a közepén mélyedést csinálunk, beleütjük a tojást, megsózzuk, az olvasztott vajat hozzáadjuk, és apránként annyi vizet keverünk hozzá, hogy fakanállal összedolgozva képlékeny (nem túl kemény, nem túl lágy) tésztát kapjunk.
8. Galuskaszaggatóval vagy vizes kanállal, esetleg késsel forró vízbe szaggatjuk. Addig főzzük, míg fel nem jön a víz tetejére. Leszűrjük, hideg víz alatt leöblítjük.
Jó étvágyat!