1. A vöröshagymát, fokhagymát apró kockára vágjuk, olajon üvegesre „pirítjuk“, tűzről levesszük, és az előre összekevert fűszereket beledobjuk, jól elkavarjuk, és a darált húsra öntjük, hozzáadjuk a megmosott lecsepegtetett rizst (nem főztem előre, és nem is gyors rizs), és jól összedolgozzuk. Ha nem elég laza a hús, szóval túlságosan darabos, tapintásra keménynek érezzük, nehezen lehet vele dolgozni, akkor pár korty vízzel lazíthatunk az állagán, és érezhető lesz a különbség, könnyebb a masszával dolgozni, simulni fog a kezünkhöz, így nem csak könnyebb gombócot formálni, de nem is fog szétesni. De tényleg csak kortyonként adagoljuk a vizet. Kicsit állni hagyjuk. (tojást azért nem rakok bele, mert keményíti a gombócot, a víz helyettesíti)
2. Addig egy nagyobb fazékba vizet forralunk, én kiöblítettem a fűszeres olajos serpenyőt, és azt is a főzővízhez öntöttem, ehhez adtam még plusz sót. Egy egész fehér (tv) paprikát magja nélkül, hosszában felnegyedelünk, és 3-at (a negyediket a paradicsomhoz adom) a vízbe dobunk, amikor látjuk, hogy kezd forrni, elkezdünk vizes kézzel gombócokat formázni, majd egy kanál segítségével lassan beleengedjük a már majdnem teljesen felforrt vízbe. 15 db gombócom lett. Lassú lángon olyan 20 percet főzzük.
3. Ez idő alatt egy ennél is nagyobb lábosban cukrot karamellizálunk, amikor kezd barnulni, beleöntjük a paradicsompürét, hozzátesszük a babérlevelet, sót borsot és a hús főzővizéből kb 2 merőkanálnyit, illetve az utolsó szelet paprikát is. Hagyjuk legalább 10 percig főni, ezután tesszük át egyesével a gombócokat, és addig főzzük, amíg a gombócok teljesen készre főnek. Közben még teszünk bele egy kis sót, borsot és némi cukrot is. De rántást nem, eléggé besűrűsödik így is, mert nem öntjük fel annyi lével.
4. Főtt krumplival és tejföllel tálaljuk.
Jó étvágyat!